Radijaciona hormeza

Jeste li već znali da neka istraživanja pokazuju kako manje doze jonizujućeg zračenja imaju pozitivan efekat na ljudsko zdravlje?

Možda i najbolji primer za to je istraživanje koje je pokazalo da su Japanci koji su preživeli američke napade atomskim bombama, a koji su bili izloženi manjim dozama jonizujućeg zračenja, u proseku živeli duže, te su ređe umirali od karcinoma u odnosu na ostatak populacije u Japanu.

Pretpostavljeni mehanizam koji stoji u osnovi hipoteze o pozitivnom efektu jonizujućeg zračenja na ljudski organizam se naziva radijaciona hormeza (eng. radiation hormesis).

Iako postoji niz istraživanja koja ukazuju na postojanje ovog mehanizna, čitava priča ostaje kontroverzna i predmet je oštrih sukoba između zagovornika i protivnika tzv. LNT modela (modela izloženosti jonizujućem zračenju koji, u principu, pretpostavlja da je svaka, pa i najmanja, izloženost jonizujućem zračenju opasna po zdravlje organizma i koji stoji u osnovi svih regulatornih sistema koji uređuju dozvoljenu izloženost jonizujućem zračenju).

Izvor: Sutou, S. (2018). Low-dose radiation from A-bombs elongated lifespan and reduced cancer mortality relative to un-irradiated individuals. Genes and Environment 40, 26 (2018). https://doi.org/10.1186/s41021-018-0114-3


2 responses to “Radijaciona hormeza”

  1. taniak88 Avatar

    Hormeza je kul ali ovaj rad od Sutou je haotican, rekla bih da nije prosao ‘peer review’.

    Like

    1. ufobloger Avatar

      hvala na komentaru! Pokušavao sam da nađem neki rad kao odgovor na ovaj, ali nisam uspeo. Pronašao sam više radova koji se pozivaju na ovaj, a u pozitivnom smislu o postojanju hormeze. Međutim, direktnu kritiku nisam pronašao.

      Like

Leave a comment