Psiholozi razlikuju tri vrste laži: čiste laži, preterivanja i suptilne laži.

Čiste laži su laži kod kojih je informacija koju prenosi lažljivac potpuno drugačija od onoga što lažljivac veruje da je istina. Na primer, osumnjičeni za pljačku na ispitivanju kaže da nema veze s tim, iako je on to uradio.

Preterivanja su laži kod kojih su činjenice uveličane ili minimizirane. Neko preuveličava svoje oduševljenje posluženim jelom, ili pred svojim partnerom umanjuje trošak koji je imao zbog kupovine novog motora.

Suptilne laži su, po meni, najzanimljivije, jer uključuju doslovne istine koje za cilj imaju da zavaraju. Bivši američki predsednik Klinton je izrekao takvu laž kada je američkom narodu rekao da “nije imao seksualni odnos s Monikom Levinski.” Ovo je savršen primer suptilne laži, jer je ta izjava implicirala da se ništa seksualno nije desilo između njih dvoje, dok se on u toj izjavi oslanjao na užu definiciju, tj. da oni nisu stupili u klasičan seksualni odnos.

Suptilne laži su i one gde lažljivac laže na način da skriva deo informacija izbegavanjem pitanja ili sakrivanjem važnih detalja. Na primer, prijateljica vas pita da li vam se sviđa njena nova haljina. Vama se haljina ne sviđa, a vi ćete joj reći: “Sviđa mi se crtež na prednjem delu.” Na taj ste način izbegli pitanje i ostavili utisak da vam se haljina sviđa.

Laganje skrivanjem važnih detalja je ono kada, na primer, svojoj partnerki/partneru navodite sve osobe koje su sinoć bile s vama na žurci, ali “zaboravite” da spomenete da je tamo bila i vaša bivša partnerka/partner.


Leave a comment